Bestyrelsens beretning 2016

Grundejerforeningen Amtoft Sommerhusområde

Bestyrelsens beretning på generalforsamlingen den 30. juli 2016

Bestyrelsens flerårsplan gående ud på at få opdateret hovedledningerne i områdets afvandingssystem var efter aftale med/henstilling fra kommunen nået til oprensning og evt. ubedring af skader på den store hovedledning under grundene mellem Livøvej og Furvej. Imidlertid brød rørsystemet mellem Morsøvej og Agerøvej sammen først på året 2015. Det blev besluttet, at udskifte et stykke af rørledningen, som fører under Morsøvej. Arbejdet med den store hovedledning blev derfor først udført i foråret 2016. Man har fået foretaget TV-undersøgelse og udspuling, og man har fundet frem til de skjulte brønde, som nu er ført op til overfladen. Afvandingssystemet i området fungerer nu tilfredsstillende. Rørstykket mellem Furvej og hovedledningen fungerer rimeligt, men en udskiftning må skønnes nødvendig i løbet af få år. En del af den store hovedledning, som fører under Livøvej 10, viser sig at være lidt uregelmæssig. Firmaet, som har udført arbejdet, vurderer, at under forudsætning af regelmæssig udspuling vil rørene kunne fungere indtil videre.

Under de betydelige reparationsarbejder har man konstateret, at tilslutninger til hovedledningerne har været præget af meget forskellig kvalitet, hvilket resulterer i tilstopning af rørene. Bestyrelsen har derfor udformet principper for dræning og tilslutning. Det overordnede princip er, at tilslutning til hovedledninger kun må foretages af autoriseret kloakmester og efter aftale med bestyrelsen.

Det er efter loven den enkelte grundejers opgave at vedligeholde rørledninger, der befinder sig på en grund. Men foreningen har på linje med vedligeholdelse af veje o.l. naturligt taget sig af den slags opgaver i samarbejde med kommunen. Det vurderes at være bedst og billigst for alle, at foreningen selv har initiativet i den slags sager.

Alle arbejder med afvandingssystemet har været foretaget af Harald Pedersen, Frøstrup, og Kell Rægård, Vesløs. Bestyrelsen har været særdels tilfreds med de to firmaers arbejde, pris og kvalitet. Bestyrelsen anbefaler derfor meget, at fremtidigt arbejde tilbydes de pågældende, som kender området. Når priserne har kunnet holdes på et rimeligt niveau, skyldes det, at bestyrelsesmedlemmer har ydet en betydelig frivillig indsats, og at de to firmaer meget gerne har arbejdet sammen med bestyrelsens medlemmer som medhjælpere.

Passagen mellem Jegindøvej og Venøvej har optaget sindene meget. Efter aftale med de berørte grundejere er der nu etableret sti i henhold til ”Grundplan for Amtoft Sommerhusområde” af 15/7 1980, Thisted Kommunes tekniske forvaltning. Kommunen har opsat skilt med Blind Vej ved indkørslen til Venøvej fra Gårdbækvej. Foreningen har rettet henvendelse til postvæsen og renovationsvæsen om forholdet.

Badebroen er nu repareret og igen i vandet. Som man vil vide, har vi forsøgt os lidt frem de seneste år med nye fortøjninger og nu også nye sammenkoblinger mellem sektionerne. Foreløbig ser det ud til at virke efter hensigten.

Thisted museum er i samarbejde med Ålborg universitet i gang med et projekt, der omhandler landsdelens sommerhusområder. Museet har vurderet Amtoft Sommerhusområde og Amtoft til at være særlig repræsentativt for projektet. Bestyrelsen har med henblik på at promovere området medvirket ved at formidle kontakt til personer med kendskab til områdets historie og liv.

Hastighedsbegrænsning på max 30 km/t: Det er bestyrelsens indtryk, at skiltningen har påvirket hastigheden på vejene positivt. Indtrykket er, at det store flertal af beboerne har taget de gentagne opfordringer til at holde farten nede til sig. 20-30 km/t er en passende hastighed. Det er nemmere at holde vejene i orden, børn og andre at færdes sikkert i området, og de værste støvskyer ind over grundene undgås. Trods det, at man er kommet meget langt med hastighedsreguleringen, synes bestyrelsens drøm om at få de sidste med ikke opnåelig. Bestyrelsen modtager jævnligt klager over, at nogen kører alt for stærkt. Det gælder ikke bare postvæsen og renovation, men også mange firmavogne og privatpersoner. Problemet gør sig især gældende på Gårdbækvej og Livøvej, men også Morsøvej nævnes ofte. Bestyrelsen forelægger generalforsamlingen et forslag om oprettelse af ”venlige” bump på de to førstnævnte veje. Bumpene kan laves af det firma, som i forvejen ordner områdets veje. Hvis hastighedsbegrænsning overholdes, skulle den slags bump ikke give nævneværdige gener. Bumpene vil forholdsvis nemt kunne fjernes igen.

I efteråret 2015 blev det konstateret, at foreningens i sin tid hjemmelavede vejskraber ikke længere virkede efter hensigten. En reparation så håbløs ud. En ny skraber ville angiveligt koste mindst 12.500 kr. Foreningen har ikke egen opbevaringsmulighed, men måtte forudse at skulle leje sig ind, og man kunne forudse, at udnyttelsesgraden ikke ville stå mål med investeringerne. Samtidig kan det naturligvis i perioder knibe Ivar at få tid til at montere skraber og ordne veje med kort varsel. Man besluttede indtil videre at bede ”Kims containerservice”, som i forvejen ordner veje mange andre steder, tage sig af vejene – ikke på kontrakt, men efter aftale. Vi synes resultatet er godt.

Og så til det evige tema: Områdets veje har generelt en bredde på 8 m. Stierne har en bredde på 4 m. Bestyrelsen håber fortsat meget, at de enkelte grundejere selv sørger for at beskære, så både veje og stier er fremkommelige. De senere år har foreningen beskåret beplantningen langs vejene ca. hvert andet år. Meget tyder på, at dette er blevet en forventning hos grundejerne. Det er i hvert fald en forventning hos kommunen, at foreningen sørger for, at gældende regler overholdes (Der henvises til foreningens hjemmeside, hvor reglerne findes). På enkelte stier – f.eks. tværstierne mellem Furvej og Livøvej – er beplantning tilsyneladende foretaget på selve stien. Dette er naturligvis en fejltagelse, som den nuværende bestyrelse ikke når at få udbedret, men som må være en nært forestående opgave.

Med de nye og fordyrede postregler har bestyrelsen overvejet muligheden for gradvis at gå over til digital kommunikation. Det vil lette arbejdet med udsendelse og være betydelig billigere. En beslutning herom kræver for visse udsendelsers vedkommende en vedtægtsændring, som ikke kan foretages umiddelbart. Bestyrelsen forelægger sagen på generalforsamlingen.

Vi kan nu glæde os over bredbånd på Hannæs. Det er indtrykket, at tingene er foregået stille og roligt, og at der er almindelig tilfredshed.

Carlo har igen i år sørget for affaldsposer ved bænkene. Formålet er naturligvis ikke at poserne skal fyldes op med f.eks. malerbøtter, men at undgå, at affald ligger og flyder i området. Opfordringen til af og til at tage en plasticpose med sig på spadsereture og samle evt. henkastet affald til dumpning i affaldsposerne synes fortsat taget til følge. Fint!!

Det har stadig været et problem, at ejerskifte og adresseændringer ikke altid meddeles foreningen. Bestyrelsen henstiller venligst, at vedtægterne overholdes – også på dette punkt.

Bodil og Knud havde igen i år velvilligt stillet deres grund til rådighed for foreningens Sct. Hans arrangement. Vejret var ingenlunde med os, men overraskende mange fandt vej til bålet og senere til en hyggelig snak over en pølse og et glas. Dejligt!! Det er en god lejlighed til at lære hinanden at kende og få en snak om tingene.

Regnskabet udviser et forventet underskud på 33.387,77kr. og en formue på 80.499,04kr. Det er bestyrelsen tilfreds med.

Pbv.

30.07.2016

Jens Andersen

 

Vedføjelse:

Gårdbækgrøften

Amtoft sommerhusområde drænes sammen med landbrugsarealerne nord for Amtoftvej og skovområdet øst for sommerhusområdet til fjorden gennem Gårdbækgrøften, der indtil svinget, hvor Livøvej går ind i Strandvejen (tidl. Gårdbækvej) er rørlagt, men derfra åben.

Dræningsområdets matrikler er ansat til en talværdi, formentlig som grundlag for den oprindelige fordeling af udgiften ved dræningen. Sommerhusområdet omfatter fx. 52 tal, skovområdet 14 tal. Disse og andre oplysninger findes i en bog, som beror hos formanden for en slags bestyrelse for Gårdbækgrøften, men denne har på det bestemteste afvist sommerhusområdets bestyrelse i ønsket om at få adgang til denne bog.

Vedligeholdelse jf. vandløbslovens kapitel 7:

 

 

Principper for dræning

 

Amtoft Sommerhusområde er en privat udstykning. Det betyder, at bestyrelsen i vidt omfang har frie hænder. Samtidig er det bestyrelsens ansvar, at tingene foregår efter gældende regler. Thisted Kommune er overordnet tilsynsmyndighed, hvorfor mange ting foregår i nært samarbejde med kommunen. Dette gælder således bl.a. vedligeholdelse af hovedledningsnettet for afvanding i området.

 

Grundejerforeningen har gennem de senere år i samarbejde med kommunen gjort en betydelig indsats for at bringe hovedledningerne i orden og sikre gennemløb og afvanding. Vedligehold af disse hovedledninger forestås og betales af grundejerforeningen. Dræning af grundene og tilslutning til hovedledninger betales af de respektive grundejere. Arbejdet skal udføres i overensstemmelse med gældende regler, og tilslutning til hovedledninger skal foretages af autoriseret entreprenør. Tilslutning til hovedledninger kan kun ske ved eksisterende eller nyoprettet samlebrønd. Kommunen har hidtil ikke krævet tinglysning, men pålægger

grundejerforeningen ansvaret. Tilslutning kan derfor kun ske efter nærmere aftale med bestyrelsen, (Hvis reglerne ikke overholdes kan kommunen skride ind og stille krav til såvel foreningen som til den enkelte grundejer).

 

Foreningen har ikke noget egentlig kort over ledningerne, men entreprenør Harald Pedersen og bestyrelsesmedlemmer kender placeringen af hovedledningerne.

 

Da afvanding af området er blevet stadig mere aktuelt, er det bestyrelsen magtpåliggende, at sikre ensartethed og at reglerne overholdes. Man har bl.a. derfor benyttet den samme entreprenør til alle hidtidige opgaver – Harald Pedersen, Frøstrup. Bestyrelsen kan meget anbefale denne entreprenør. Han kender området og rørledningerne, og man har været meget tilfreds med såvel priser som arbejdets udførelse.

 

PBV.

 

Jens Andersen